GENGÅNGARE

Feb 4th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till GengangareAv Jo Nesbø
Gjenferd 2011
Översatt av Per Olaisen
Piratförlaget 2011
ISBN 978-91-642-0380-9

Efter tre år i Hongkong återkommer Harry Hole i Nesbøs nionde roman till Oslo som nykter före detta polis. Han saknar ett finger och har ett groteskt ansiktsärr och hur det kommer sig får vi inte veta förrän en bra bit in i boken. Han kommer hem för att träffa sin kärlek Rakel och hjälpa henne med sonen Oleg som blivit beroende av narkotika – och nu sitter häktad för mord. Men Oleg är inte beredd att ta emot hjälp. Han ser Hole som en man som svikit dem, en det inte går att lita på. Men Hole misstänker att något är galet, att Oleg faktiskt inte dödat den person som polisen vill sätta fast honom för.

Detta mord på den 19-årige narkotikalangaren Gusto i en knarkarkvart beskrivs ur grodperspektiv på ett mycket suggestivt sätt. Trots motståndet tar Hole upp kampen mot de män från öststaterna som berikar sig genom att sälja en ny kemisk drog till beroende norska ungdomar, en drog som är billigare men faktiskt ännu farligare än heroin.

Nesbø har en förmåga att skriva oerhörd medryckande om sin storväxte antihjälte, en man som tycks vara driven att förr eller senare dö på sin post, och trots att Nesbø redan hunnit med åtta tidigare böcker om honom har det inte gått slentrian i berättandet. Det är en intelligent konstruerad historia, på sitt sätt mörkare är de tidigare böcker jag slukat och trots dysterheten tvingar den emellanåt fram leenden åt de referenser till kända filmrepliker och drastiska miljöskildringar han åstadkommer mitt i den avskyvärda mänskliga misär som beskrivs.

Knark är inte enbart en drog, det är en helvetesmaskin som kidnappar människor och driver dem bortom samhället och gör dem oförmögna att känna annat än sugen efter den ultimata kicken. Nesbø beskriver med medkänsla dessa arma stackare som våra likar.

Oslo har blivit förändrat under den tid före detta polisen Harry Hole varit borta. Droghandeln har centraliserats och den nya produkten fiolin ger oanade inkomster. Så stora att det kan finnas personer i polishuset som får sina löner utdrygade av dessa blodspengar. Harry blir en fara för dessa människor som ser sin makt och sociala ställning hamna i farzonen.

Per Olaisens översättning tycks mig följsam och bör få högt betyg.

Civilekonomen, aktiemäklaren, finansanalytikern, journalisten och popsångaren Jo Nesbø är född 1960 och bor i det Oslo han skildrar i sina kriminalromaner, som hittills översatts till 45 språk och sålts i nästan ett dussin miljoner exemplar världen över.

PER MAGNUSSON

Jo Nesbö

Jo Nesbö. Foto Håkon Ekesdal

Böckerna om Harry Hole:
Fladdermusmannen (1997)
Kackerlackorna (1998)
Rödhake (2000)
Smärtans hus (2002)
Djävulsstjärnan (2003)
Frälsaren (2006)
Snömannen (2007)
Pansarhjärta (2010)
Gengångare (2011)

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22