GÅTORNAS PALATS

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Dan Brown
Digital Fortress 1998
Översatt av Ola Klingberg
Albert Bonniers 2006

Vad ska man säga? Herr Brown är mycket förtjust i konspirationsteorier och i den här tidiga boken – som översatts åtta år efter den amerikanska utgivningen – visar han verkligen det. En sak är märklig. Brown har varit lärare för författarkurser och på sådana brukar man få inpräntat vikten av ”kill your darlings”. Men denne magister gör tvärt om. När han gjort research tränger han in allt vetande han införskaffat, vilket gör texten lite trög och styltig på sina ställen.

Romanen utspelar sig på Internet och om man ger sig på att kolla de uppgifter som mister Brown torgför måste han ha slumrat till lite då och då under lektionerna i datateknik.

Men han älskar cliffhangers.

Det var länge sedan jag läste en bok där de märkligaste saker inträffar för att förhindra att någonting avslöjas. Kul till att börja med, medan man tror att det är humor. När man blir klar över att det inte är det blir det inte så roligt längre.

Spännande. Nja, men det är kul att märka att Brown läst samma skrytbroschyrer om Spanien som jag.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22