GÅTAN PÅ GRANLIDEN

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Torsten Sandberg
Bonniers Kriminalklassiker 2002

Journalisten Torsten Sandberg (1900-1946) var en av 30-talets bättre kriminalförfattare. Han skrev också i andra genrer. När han skrev deckare kan man utan överdrift påstå att han väl följde den brittiska pusseldeckartraditionen. Han fick fyra kriminalromaner utgivna: De sju nätternas mysterium (1933), Tragedin i dimman (1934), Mysteriet på Blå Ugglan (1935) och den nu återutgivna Gåtan på Granliden (1935). Här beskriver han en by av ett slag som var vanlig för sjuttio tio år sedan, men som sedan dess inte existerar längre. På den tiden trodde folk fortfarande på jättar och spöken och detta har han till viss del tagit fasta på i denna roman. Tidningarna då skrev att han skrev bra om ”ursvenska miljöer” och det går det att hålla med om, liksom om att han hade förmåga att skapa spännande och skrämmande stämningar.

Man kan väl som modern (!) människa tycka att delar i gåtan är ganska lättköpta, men så ser man det nu. På den tiden var det nytt och fräscht.

Nyblivne Falkenbergsbon Per Olaisen har skrivit ett fylligt förord som ger en bra introduktion till vidare läsande.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22