GÅTAN NILS FLYG

Jan 10th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av Håkan Blomqvist
Carlssons 1999

Nils Flyg måste vara den märkligaste figur som suttit i en svensk riksdagsbänk. I ungdomen var han i Moskva och lärde sig revolution. Han kallades ”resande i bolsjevism”, var förgrundsgestalt i SSU och ABF och gav allt för socialismen.
I riksdagen representerade han först kommunisterna och sedan Socialistiska partiet. Han var chef redaktör för sitt livsverk Folkets Dagblad och till hans bekanta hörde Karl Gerhard, Stig Järrel och Karin Juel. 1942-43 stod han på topp, samtidigt som hälsan tagit allvarligt stryk av allt resande och agiterande, kampen för partiets och den egna ekonomin samt ett misslyckat äktenskap.
När Hitlertyskland börjar vackla gör han det otroliga: Plötsligt går han över till nazisterna och får nya kumpaner som bröderna Furugård, Rutger Essen och Sven-Olof Lindholm. Folkets Dagblad lämnar Moskavlinjen och blir antisemitisk och räddas genom stora penningbidrag från Hitlers propagandaapparat.
1943 dör Nils Flyg, 52 år gammal, utblottad och illa beryktad, mannen som svek alla som en gång trott på honom. Man kan undra om Nils Flyg gav sig hän åt idéer som han verkligen trodde på eller om han bara var en simpel karriärist som ballade ur.
Håkan Blomqvists bok känns onödigt detaljerad, men ett plus är de dramatiska närbilder av Flygs privata sida som ger färg och must åt skildringen.

INGMAR NORLÉN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22