GÄRNINGSMANNEN ÄR EN KVINNA

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Suzanne Kordon och Anna Wetterqvist
Bokförlaget DN 2006

Är kvinnlig brottslighet annorlunda än sin manliga motsvarighet? Anser allmänheten att det är svårare att acceptera att kvinnor faktiskt är kapabla att begå brott? Detta är två frågor som författarna tar upp i Gärningsmannen är en kvinna, Suzanne Kordan och Anna Wetterqvist (psykologistuderande respektive jurist) berättar i boken om kända och okända fall där gärningsmännen varit kvinnor. Det framkommer att om man ser dessa som enskilda och medvetna individer blir slutsatserna andra än om man – som pressen gärna gör – stämplar dem som offer.

I Sverige mördas årligen cirka hundra människor. I omkring tio procent av fallen är mördaren en kvinna. När det gäller rån är det nästan enbart män som begår dem, medan bedrägerier och förskingringar är en mycket jämställd brottslighet. Mordbrand är en kvinnlig specialitet.

Det finns säkert en anledning till att kvinnor är underrepresenterade i brottsstatistiken, men till och med kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki ställer frågan varför i bokens efterord.

Vissa förklaringsmodeller kan man skymta i författarnas intervjuer med dömda kvinnor. Det är en bok som man hoppas kan orsaka debatt eftersom den emellanåt drar slutsatser utifrån motsägelsefulla fakta. Debatt skadar ju aldrig.

LENA JEPPSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22