GÄRNINGSMAN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Ulla Bolinder
Lindelöws 2006

Ulla Bolinder från Uppsala skrev i fjol kriminalromanen Utsaga (och har dessförinnan fyra böcker bakom sig) men den har jag inte läst. Men eftersom Gärningsman är så experimentellt intressant kommer jag att göra det. Den förra boken handlade om mord på ett barn, denna om en kvinna som våldtagits och mördats i sin lägenhet.

Hela boken är ett collage. Den är fylld med förhörsutskrifter och intervjuer med människor som på något sätt har anknytning till mordet, släktingar, grannar, vänner, poliser och andra myndighetspersoner. Ingenstans gestaltas några händelser, vilket låter spänningsförstörande.

Men Bolinder lyckas ändå, trots den torra protokollstilen, få fram en spänning som håller i sig, fast man på ett tidigt stadium börjar förstå vartåt det lutar. Det blir till sist inte våndan att hitta en förövare om är viktigast. Bolinder skildrar en familj i förfall, supande och knullande unga människor och myndighetens folk som försöker göra sitt bästa på gott och ont. Alla får en möjlighet att skildra sina bevekelsegrunder och allt sammantaget gör romanen till en intressant läsupplevelse som hänger kvar ett tag efter att pärmarna slagits samman.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22