GÅRDEN

Dec 1st, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till GårdenAv Simon Beckett
Stone Bruises, 2014
Översatt av Jan Malmsjö
ISBN 978-91-87645-05-1, 316 sidor

När Bengt Heurlin recenserade den brittiska utgåvan i Dast konstaterade han att Beckett i denna thriller är mycket olik de tidigare böcker han skrivit. De komplikationer som uppstår under resans – flyktens – gång får sina förklaringar när slutet nalkas. Det handlar om en flykt, men mer än så.

Vi vet inte varför huvudpersonen Sean i all hast lämnat England och nu befinner sig i Frankrike där han skräms av en uppdykande polisbil, hoppar över ett stängsel och fastnar med benet i en saxfälla. Han är fast, kan inte komma loss och svimmar av smärta och blodförlust. Till sist befrias han av de två systrarna Gretchen och Mathilde som bor på den nergångna bondgård på vars marker han tydligen hamnat.

På gården bor den synnerligen aggressive Arnaud med dessa två vuxna döttrar och ett barnbarn. Det verkar som om Seans problem tar en ännu sinistrare vändning sedan flickornas försök att gömma honom undan fadern misslyckats. Till att börja med avskys engelsmannen av Arnaud som dock tar honom till nåder efter en tid och sätter honom i arbete samtidigt som han försöker skydda sina döttrar från hans umgänge. Det blir svårt eftersom den yngsta systern är mycket intresserad av nykomlingen som hela tiden har en känsla av att det är något mycket egendomligt med gården och husfaderns stränga regler. Han kan inte tolka relationerna familjemedlemmarna emellan och finner stämningen minst sagt egendomlig.

Efterhand rullar Beckett upp både Seans och den franska familjens liv och bakgrund. Båda parter har hemligheter som gör situationen ohållbar och till sist utbryter ett blodigt familjedrama som Sean kommer att bevittna.

Att Simon Beckett kan berätta vet vi genom hans tidigare romaner om rättsantropologen David Hunter. Här bygger hans intrig så gott som enbart på hans förmåga att skapa en hotfull stämning som dock slaknar eftersom det trista livet på den franska lantgården inte har värst mycket ”spunk”, för att citera Astrid Lindgren. Att boken är skriven i jag-form bidrar också till en ensidig överblick.

Simon Beckett arbetade som fastighetsskötare och var trummis i ett rockband innan han sadlade om och blev journalist i början av 1990-talet. Ett tag var han också engelsklärare i Spanien. Han har skrivit för flera stora brittiska tidningar, till exempel The Times, The Daily Telegraph och The Observer. Han bor i födelsestaden Sheffield tillsammans med sin fru Hilary.ELISABETH CARLSSON

Simon Beckett

Simon Beckett. Foto Hilary Beckett

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22