GANGSTERPRINSESSAN

Nov 26th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till GangsterprinsessanAv Helen Stommel Olsson
Bladh by Bladh, 2017
ISGN 978-91-88429-37-7, 340 sidor

Den debuterande författaren och journalisten Helen Stommel Olsson har skrivit en hårresande historia med sann bakgrund hur illa det kan gå för en människa som i unga år hamnat i kriminella kretsar där narkotika flödar. Huvudpersonen Sara växte upp i en dysfunktionell familj där fadern regerade med knytnävarna i den tuffa förorten Bergsjön, nordost om Göteborg. I skolan blev hon mobbad och sökte sig till gängens kamratskap där alkohol och olika droger är vardagsmat och där började hon bekant med våld och mindre brott. De sociala myndigheterna hade chanser att ingripa med tog dem inte.

Sara blev med barn och sedan hennes mor bjudit henne på amfetamin blev hon genast beroende och för att fixa sitt missbruk började hon langa knark och drevs allt längre in mot kriminalitetens centrum där man började uppmärksamma den hårdföra tjejen och insåg att här fanns något att utnyttja. Efter ett tag var hon en skicklig frilansande smugglare som förde in narkotika i Sverige och dessutom tjänade sitt levebröd med människosmuggling.

Helen Stommel OlssonTill sist sprack den. Efter skickliga polisutredningar i Europa och Sverige – väl beskrivna av författaren – fick Sara fängelse i både Danmark och England innan hon knappt trettio år gammal greps i Sverige och dömdes 2005 till åtta års fängelse.

Ett så hårt straff borde räknas som en katastrof för den dömda men i det här fallet blev det Saras räddning. Redan under häktningstiden erbjöds hon att delta i vittnesskyddet. Hon anlände till fängelset Hinseberg, tandlös och nerknarkad och med en mycket offensiv attityd. Hennes två barn var omhändertagna och själv levde hon under dödshot men under fängelsetiden blev hon knarkfri, läste in gymnasiet och samarbetade hela tiden med sina två polisiära kontaktpersoner inom vittnesskyddet. Hon lärde dessutom ett yrke. Efter att ha släppts 2012 lyckades Sara få ett fast jobb som gav henne en ekonomisk bas men hon valde att ändå behålla stödet från vittnesskyddet. Numera lever hon ett nytt liv med ny identitet och en ny familj i ett nytt land.

Helen Stommel Olsson har jobbat som copywriter, krönikör och frilansjournalist för olika reklambyråer och tidningar i 20 år. Under arbetet med Gangsterprinsessan intervjuade hon poliser, fängelsepersonal, socialchefer och socialsekreterare och för att riktigt få hum om missbruk och beroende. Tillbringade hon en vecka på en beroendeklinik .  Hon utbildar sig nu till Iyengar-yogalärare.

ELISABETH CARLSSON

.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22