GANGSTERNS KLAGAN

Jul 12th, 2019 | By | Category: 2019-07 juli, Recension

Omslag till Gangsterns klaganAv Ray Celestin
The Mobsters lament, 2019
Översättning Ann Margret Forsström
Southside Stories, 2019
ISBN 978-91-88725-33-2, inbunden, 574 sidor

Detta är den tredje av fyra planerade delar med samma huvudpersoner, Ida Davis, Michael Talbot och Louis Armtrong. Vi träffade dem först i New Orleans 1919 i Yxmannen, sedan i Chicago under förbudstiden i Mafioso. Nu är vi i New York 1947.

Detta är en spännande historia i sig själv men jag vill varmt rekommendera att man läser dem i rätt ordning.

Ida driver egen privatdetektivbyrå i Chicago men kommer för att hjälpa sin vän Michael som nu är pensionerad. Han började i New Orleans som polis, men gift med en färgad kvinna måste han hålla äktenskapet hemligt för sådant fungerade inte i sydstaterna då (och ju inte alltid numera heller). Hans son har gripits misstänkt för ett massmord, en neger i negerkvarteren på ett enkelt hotell för negrer där det langas narkotika. Men far tror inte på att sonen skulle vara skyldig, och inte heller Ida. Det verkar vara en poliskomplott.

Vid denna tid styrs maffian av de fem familjerna med Frank Costello i spetsen. En av hans män vill hoppa av gansterlivet och har planerat sin och sin systerdotters flykt. Men Costello ger honom ett uppdrag att skaffa tillbaka två miljoner dollar som en annan gangster har lurat av maffiafamiljerna. Och på jakt efter samma inblandade vittnen och misstänkta gärningsmän blir till sist gangstern och detektiverna tvungna att samarbeta.

I omväxlande kapitel får vi följa gangstern Gabriel (och ibland Costello) och Ida och Michaels sökande. För att få tag i en inblandad jazzmusiker (och langare) får de hjälp av Louis Armstrong vars storband befinner sig i en nedåtgående bana, men vi får vara med när hans karriär vänder uppåt igen. Och Charlie Parker spelar också på en klubb.

Mycket maffiahistoria, Las Vegas uppgång, jazzhistoria och nattklubbsliv inte minst på Copacabana får vi lära oss. Ray Celestin har åter lagt ner mycket möda på att får fakta och historia rätt (han berättar i ett efterord vad han förändrat och vad som är helt korrekt).

Det är alltså både en avancerad utredning av ett par brott, en miljöskildring av dåtidens mer mörka sidor av storstadslivet och politiken, och ytterligare fördjupning av huvudpersonernas karaktärer.

De som läst de första delarna måste följa upp med denna. Det är en tjock bok, men den går fort att läsa för man måste få veta hur det går. Författaren drar sig inte för att ta livet av viktiga personer så läsaren är inte garanterad att allt ska sluta lyckligt, det lärde vi oss i förra boken. Kolla själv hur det går här.

Och i sitt efterord lovar författaren av avsluta i Los Angeles 1967 med alla tre huvudpersonerna. Men han har inte börjat skriva än.

LEIF-RUNE STRANDELL

Ray Celestin

Ray Celestin. Foto Nick Redman

Intervjuer med författaren: Nu gillar Yxmannens författare den gamla New Orleansjazzen och Gyllene kofot för första boken och chans till en ny för den andra

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22