GANGLAND

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

Hur FBI knäckte maffian
Av Howard Blum
Gangland. How the FBI Broke the Mob 1993, 1995
Översatt av Martin Olsson
Wahlströms 1995

Ända sedan Mario Puzo fick Marlon Brando att stoppa Kleenex i truten har skildringar av maffian i USA varit ett spännande mediaämne. Boken Gangland (givetvis filmad) berättar om maffiabossen John Gottis uppgång och fall, om den envise FBI-agenten Bruce Mouw och hans närapå sjuka föresats att sätta fast Gotti med alla medel och hur girighet och förräderi kan fälla vilken Caesar som helst.

Men mest är det nog en skrämmande bok om jesuiusmen i det amerikanska rättssystem där ändamålet tycks få helga vilka medel som helst. Här begås inbrott i lagens namn, vetskap om kommande mord hemlighålls och nar de sedan inträffar skakar gåsen av sig vattnet.

Om FBI-mannen i specialstyrkan som satte dit Gotti – enligt Blum ”sanna amerikanska hjältar” – arbetat i Sverige skulle de troligen själva ha hamnat i fängelse. I USA fick deras ledare Mouw medalj som den värste Hamilton.

Bortser man från alla moraliska aspekter är det emellertid en alldeles förbannat spännande bok.

KARL BERTIL JANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22