GÄNGET

Sep 4th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till GängetAv Katarina Wennstam
Albert Bonniers Förlag, 2017
ISBN 978-91-0-014591-0, 304 sidor

Katarina Wennstam kan lagen och skriver om dem som bryter emot den med klarsyn. Hon gör det på ett journalistiskt språk som är klart som vatten och lika lättflytande utan att det blir menlöst. Hennes personer begår onda gärningar men är inte i grunden onda människor. Hennes böcker handlar nästan uteslutande om kvinnor som blir utsatta för våld och om hur sådant uppkommer.

Gänget handlar om en samling personer som tidigare ingick i kretsen kring ett handbollslag. De har åldrats en aning, skaffat karriärer och familjer men de träffas fortfarande som de kamrater de alltid varit. När en i gänget plötsligt hittas ihjälslagen i Danvikstull gör sig det förflutna plötsligt gällande. Det är som om en trojansk häst trängt sig in i den gamla gemenskapen och påminner om en ännu outredd händelse på Fåfängan för tjugo år sedan.

Juristen Shirin Nuori hamnar i en härva där skuld och skammen över denna skuld utreds av henne och polisen Charlotta Lugn och skönjer en mordhistoria där gruppåverkan, män med mörka hemligheter. Wennstam vore inte Wennstam om hon inte satte strålkastarljuset på hur rättstaten misslyckats när det gäller våld mot kvinnor. Här märker man författarens uttalade avsikt att i spänningsromanens form pedagogiskt peka på samhällsföreteelser hon ogillar och vill förändra.

Och hon gör det skickligt. Beskrivningen av svenska mäns gruppmentalitet känns riktig. Tidningarna skriver om utländska män som gruppvåldtar men inhemska män är inte heller främmande för att begå den typen av brott. En gruppvåldtäkt har sällan med erotiskt sex att göra, det handlar i stället om att visa makt. Den som påpekar detta faktum kan – som huvudpersonen Shirin Nouri – räkna med att överfallas av trollen från nätet.

Katarina Wennstam föddes 1973 i Göteborg men bor nu i Nacka utanför Stockholm. Som författare slog hon igenom med två reportageböcker om mäns övergrepp på kvinnor, Flickan och skulden (2002) och En riktig våldtäktsman (2004). Flickan och skulden nominerades till Augustpriset för bästa fackbok och belönades med Vilhelm Moberg-stipendiet, samt Advokatsamfundets Stora Journalistpris. Hon har sedan dess givit ut romanerna Smuts (2007), Dödergök (2008), Alfahannen (2010), Svikaren (2012), Stenhjärtat (2013) och Skymningsflickan (2015).

ELISABETH CARLSSON

Katarina Wennstam

Katarina Wennstam. Foto Martin Stenmark

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22