GAMLA LEJON VET NÄR DET ÄR DAGS ATT DÖ

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Mats Arhén och Staffan Engström
Forum, 1999

En filmregissör och en skolbyråkrat (dock med bakgrund som författare och filmmanusförfattare, lärare och skolledare) har gett sig in i thrillergenren, underavdelningen journalisthjältar/antihjältar.

En ung slarver, spelare, journalist och författare, får av en tillfällighet en bild av enflyktad finansskurk i Portugal. Han ser chansen till det stora genombrottet.

Så går det förstås inte. För Finansskurken är förstås inte bara en fifflare, utan insyltad i den osynliga svenska nomenklaturans skumrask affärer: storfinans, säkerhetspolis och toppolitiker. Skymtar inte Palme-mordet nånstans? De som egentligen styr Sverige…

Nej, det blir lite för mycket av det goda. Författarna har försökt greppa för mycket. Det hade mer än väl räckt med journalistens kamp för att knäcka finansskurken, och deras relation. Det hade kunnat bli en mycket bra (men helt annorlunda) bok. Den skymtar i slutavsnittet. För konspirations- och pensionerade säkerhetspolisdelarna haltar: om man nu är mitt inne i maktens centrum har man förhoppningsvis bättre metoder än dem som visas här.

Det går också lite onödigt långsamt i början.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22