GAMLA LEJON VET NÄR DET ÄR DAGS ATT DÖ

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Mats Arehn och Staffan Engström
Forum 1999

De båda författarna har med denna roman inlett en serie romaner med ”svenskt verklighetsunderlag”. Debuten handlar om en svensk frilansjournalist på bröduppdrag i Portugal råkar fotografera en man som visar sig vara en rik affärsman som försvunnit spårlöst. Här känner man igen historien om Björkegren fast i boken heter han Mattsson. Att han dessutom har någonting med Palmemordet att göra – inte som gärningsman men som lyssnande vittne – gör att läsaren så småningom vinglar mellan löje och trötthet. Ännu en (eller två) privatspanare har hittat ett forum där de får publicera sina teorier.
Berättelsen känns inte helt självständig. Man påminns lätt om Frederick Forsythes Schakalen och om Jan Guillous romaner om Hamilton, fast det har när inte deras höjder.
När det gäller att beskriva de agerandes bakgrund har Arehn och Engström verkligen tagit i. Snart sagt varenda liten figur har fått sin biografi. Undra på att boken blev 282 sidor lång.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22