GÅ UT MIN SJÄL

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Recension

Av Åke Edwardson
Tre Böcker 1996

Det är en mörk och solkig svensk själ som Edwardson ställer ut. Hans historia om tillståndet i Göteborg och resten av landet skulle vara mycket deprimerande läsning om det inte vore för författarens sätt att behandla sitt språk. Nu är detta den ljuspunkt som finns.

Om fjolårets bok framförde jag klagomålet att han inte till fullo utnyttjade den berättartalang som jag ansåg honom ha. På detta kan jag inte längre hänga upp mig, för Edwardson berättar denna gång en historia, samtidigt som han kryddar den med inblickar i enskilda själar.

Någon har påstått att Edwardson har en speciell humor av göteborgskt snitt. Den måste vara mycket speciell och mycket lokal för något som roar i denna svarta bok (omslaget ger syn för sägen) är det svårt att hitta. I detta drama är det en seriemördare som härjar och fyndplatserna på kartan bildar ett – just det – hakkors. Det mesta som beskrivs är på sätt och vis fientligt, och då inte enbart ”främlingsdito”. Enda gången Edwardson lyfter lite ur dyn är när han beskriver en kolonivistelse som nästan verkar självupplevd. Den var inte kul den heller, men beskrivningen fängslar.

ERLING HÅVALL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22