G.A. REUTERHOLM Den gråtande diktatorn

Oct 28th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till g a reuterholm

Av  John Chrispinsson
Prisma 2008

Svenske fattiggreven Gustaf Adolph Reuterholm föddes den 7 juli 1756 på Svidja i Finland och dog i  Slesvig den 27 december 1813. Han kom  att få  ett betydande inflytande över den svenska politiken under åren 1792-96 när Gustav IV Adolf var omyndig, mycket beroende på att han var förtrogen med den unge kungens förmyndare hertig Karl.

Hans eftermäle är inte särskilt gott fast det kan påstås att han gjorde en hel del gott under den tid som ibland kallas den reuterholmska regimen, en period när Sverige styrdes av en man utan formell makt. Det började bra. Med 1792 års tryckfrihetslag kunde Reuterholm upphäva den censur som införts av Gustav III, en monark han starkt ogillade, mycket för att denne kom från Frankrike där den avskyvärda revolutionen med alla dess giljotineringar skrämt honom. En annan åtgärd som kan ha haft samma bakgrund var att Reuterholm 1795 lade ner Svenska Akademien.

Året därpå, den 1 november, när Gustav IV Adolf tagit över styret, förvisades Reuterholm och levde större delen av sitt återstående liv utomlands. År 1809 avsattes kungen i en statskupp och året därpå vände Reuterholm hem till Sverige igen, men förvägrades att träffa landets nye kung Karl XIII. Han reste då utomlands igen och dog tre år senare. Hans önskan att bli begravd i Svidja uppfylldes inte. I stället ligger han i en grav i Strängnäs domkyrka.

Om detta fascinerande levnadsöde har John Chrispinsson skrivit en bok med underrubriken Den gråtande diktatorn. Den tar sin början med mordet på Gustav III efter att han fört i ett förord förklarat vilka invektiv som är förbundna med diktatorn från 1700-talets sista tioårsperiod: femton rader med enbart elakheter.

Chrispinsson menar att detta är en nidbild som målades upp av politiker och historiker under 1800-talet. Reuterholm var mycket som man på den tiden ogillade skarpt: religiös adelsman, eventuellt homosexuell (i Chrispinssons bok är han det) och definitivt inte anhängare till den nya tidens ideal.

Chrispinsson är påläst och en driven författare med journalistisk bakgrund. Därför är jag förvånad över att han struntar i kronologin i en berättelse. Det blir ganska jobbigt att bläddra bakåt och framåt för att på besked om uppkomna spörsmål.

Men i stort sett är det ett lärorikt och spännande populärvetenskapligt verk om en tid i historien som inte är särskilt välbekant för gemene man. Dessutom hittar man en hel del humor i texten.

KARL HJELM

John Chrispinsson. Foto Cato Lein

John Chrispinsson. Foto Cato Lein

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22