GÅ PÅ VATTEN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Christina Wahldén
Prisma 2005

Christina Wahldén är tillbaka med en ny kriminalroman där poliserna Hedvig Ek och Rafael Flores Alba försöker klara ut ett svårt gisslandrama på en finlandsfärja. En psykiskt sjuk kvinna har bland andra Sveriges socialminister bland sina vapenhotade fångar.

Detta är kriminalreporter Wahldens andra deckare. Tidigare har hon skrivit ungdomsböcker. Gå på vatten är ingen underhållningsroman. Den har ett ärende. Frågorna som ställs är ”hur sjuk måste en människa vara för att få nödvändig psykiatrisk vård?” och ”hur mycket måste en politiker offra av sitt privatliv för att kunna arbeta trots ständiga hot?”

Ibland kan patos skämma en text, men utmärkt skrivande Wahldén faller inte i fällan att bli allt för känslosam även om läsaren inte kan undgå att märka avsikten med romanen. Dock lyckas hon göra den ramande storyn spännande och min i allt detta sätta fingret på ömmande punkter i det svenska samhället – betänk mordet på Anna Lindh och övriga blodsdåd med psykiskt sjuka människor som förövare.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22