FYRMÄSTAREN Morden på Smögen

Jan 6th, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till FyrmästarenAv Anna Ihrén
Mima Förlag, 2017
ISBN 978-91-8868-103-4, 271 sid
or

Anna Ihrén kom tidigare ut som lyckad egenförläggare och på förlaget Fri Press (med böckerna Strandfiskaren 2014, Isfiskaren 2015, Sillbaronen 2016) men finns nu på Hägerstensbaserade Mima med Fyrmästaren och nyutgåvor av de tidigare.

Både väst- och östkustens strandnära områden har visat sig vara lämpliga för ond bråd död i åtskilliga böcker (se Camilla Läckberg, Stig O.Blomberg, Ann Rosman, Ingrid Kampås,  Marianne Berglund, Ramona Fransson i väst och  Mari Jungstedt, Anna Jansson, Marianne Cederwall, Håkan Östlund och den mer stockholmsnära Viveca Sten) och nu sällar sig alltså Smögen och författaren Anna Ihrén till det blodiga sällskapet.

Anna IhrénHon skriver kriminalromaner med inslag av feel good och i Fyrmästaren har hösten kommit till Sotenäset. Polisens analytiker Karl Ström har tagit in på Hållös vandrarhem för att få lite lugn och ro när han under en promenad stöter på en död kvinna i det iskalla vattnet i den så kallade Marmorbassängen. Det är ingen vanlig drunkning och när offret visar sig vara Tricia Andersson, den amerikanska ambassadörens dotter, får fallet stor uppmärksamhet på båda sidor om Atlanten.

Den som hittar ett lik får finna sig i att bli misstänkt så Ström hamnar på den lista över tänkbara förövare som Göteborgspoliserna Sandra Haraldsson och Dennis Wilhelmson ställer upp. Men det är inte bara polisen som utreder, det gör också Ströms sambo. Spåren leder bakåt i tiden och mot Hållö gamla fyr.

Som de flesta av sina kvinnliga kolleger har Anna Ihren ett lättsamt och smart språk i sin berättelse och hon kan området efter att som barn tillbringar sina somrar på Smögen. Hon vet också hur man – ofta med ganska enkla medel – lyckas få bokens spänning och läsarens intresse att stegras.

Hon är uppvuxen i Stockholm och i Göteborg och bor nu med man och sina i Sjövik.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22