FYREN MELLAN HAVEN

Dec 12th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till Fyren mellan havenAv M.L. Stedman
The light between oceans, 2012
Översättning av Katarina Falk
Massolit förlag, 2014
ISBN 9789187135729. 400 sidor

Romanen är Stedmans debut som författare. Den utspelar sig huvudsakligen på Janus Rock, en ensligt belägen fyrplats på Australiens syvästkust. Hit har Tom sökt sig en plats som ensam fyrvaktare efter en kortare period som biträde på två andra fyrar på sydostkusten. Avskildheten och isoleringen är hans väg att bearbeta upplevelser från första världskriget ”om han bara kan komma tillräckligt långt bort – från människor, från minnen – kommer tiden att göra sitt”. Helvetesåren, som han uttrycker det.

Genom en introduktion hos ansvariga för fyrverksamheten kom Tom att träffa sin blivande hustru. Hon kommer också efter en tid att bosätta sig på Janus Rock. Här kommer en händelse utspela sig som får återverkningar på deras liv och människor i deras omgivning.

ML StedmanRomanen är en berättelse om ett moraliskt dilemma som inte lämnar läsaren oberörd. Den handlar om en intensiv längtan efter barn. Den handlar också om förlusten av ett barn och ett psykosliknande genombrott, men även om det trauma som förlusten av föräldrar leder till. Det är en suggestiv och stark berättelse, som sakta smyger sig på läsaren.

ULF MALMSTRÖM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22