FYREN

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

AV P. D, James
The Lighthouse 2005
Översatt av Ulla Danielsson
Wahlström & Widstrand 2006

Phyllis Dorothy James har fyllt 86 men att hon fortfarande är en av de bästa deckarförfattarna bevisar hon med sin senaste roman Fyren där polisintendent Adam Dalgliesh har en av tre huvudroller på lagens sida. Dalgliesh är inte enbart skicklig brottsutredare, han är också poet, har ett till-och-från-förhållande med Emma och båda funderar på om det verkligen ska bli något av deras kärlekssaga som nu har pågått i några böcker. Hans närmaste krets här består av kriminalinspektör Kate Miskin, som gjort ”klassresan”, och biträdande kriminalinspektör Francis Benton-Smith, en elegant man med indiskt ursprung.

Historien är klassisk till sin uppbyggnad. Kriminalarna och de misstänkta finns alla på en ö som är mer eller mindre isolerad från omvärlden. Ön Combe utanför Cornwalls kust har en våldsam historia men är nu en tillflyktsort för de rika, kända och påpassade som behöver ro. Där inträffar ett misstänkt dödsfall. I fyrtornet, som inte längre används, hittas en världsberömd författare (ett as som människa) hängd, mördad på ett groteskt sätt. De tre poliserna kommer dit och här visar James sin storhet i att beskriva människor och stämningar, samtidigt som hon placerar ledtrådar i de mest oskyldiga delarna av konversationer och förhör.

Hon har dessutom känsla för människor med trasiga själar, för miljö (man har svårt att tro att Combe är en påhittad plats) och för passioner. Oavbrutet intressant läsning, med andra ord.

HELGA LINDH  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22