FYND OCH FUSK

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Per Beskow
Libris 2005

Da Vincikoden är skyldig till en hel del när det handlar om förlagens utgivning. Det har kommit en hel mängd böcker som motsäger de hisnande teorier som Dan Brown fört fram, till exempel att Jesus var gift med Maria från Magdala och fått barn med henne. Per Beskows bok kom ursprungligen ut på 70-talet men har i omskrivet skick hamnat på bokhandelsdiskarna igen – i Browns kölvatten.

Beskow är docent i religionshistoria och därmed trovärdigare än den amerikanske författaren, åtminstone enligt min ringa åsikt. Omslaget till boken visar Leonardo Da Vincis tavla Nattvarden, den som Brown påstår ska ha Maria Magdalena på Jesu högra sida. Beskow erinrar oss alla mer sekulariserade att Johannes i den kristna ikonografin är den ende av lärjungarna som alltid framställts som skägglös och att det därför är just Johannes som konstnären porträtterat.

Av alla böcker som kommit på senare tid som motvikt till den amerikanska bestsellern är Beskows onekligen en av de intressantaste, inte minst då han kritiskt granskat alla påstådda nya fynd rationellt och vetenskapligt.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22