FURSTE AV NORDEN Kristian Tyrann

May 16th, 2017 | By | Category: 2017-05 maj, Recension

Omslag till Furste av NordenAv Erik Petersson
Natur och Kultur, 2017
ISBN 978-91-27-14128-5, 525 sidor

Var Kristian Tyrann en kung vars idéer var för radikala för sin tid? Man kan få det intrycket när man läser Erik Peterssons i övrigt lysande bok Furste av Norden där han envist försvarar den man som i min skola för många år sedan utpekades som massmördare efter den avrättningsorgie de ruskiga dagarna 7 till 9 november 1520 som kom att få namnet Stockholms blodbad.

Mina historielärare från sent 40-tal och framåt var kanske inte danskätare men trogna den svenska historieskrivningen och deras 1800-talsuppfattning som de gjorde sitt bästa att förmedla till mig och mina skolkamrater skilde sig mycket från den Petersons bild av Kristian II.

Kristian II (1481–1559) var kung av Danmark, Norge och senare även Sverige (inklusive Finland och de olika ländernas besittningar) i den tid då dessa riken var förenade i Kalmarunionen från 1397. Under Kristians tid började unionen skaka i grundvalarna, europeiska länder sökte större makt men det gjorde också kungen inte minst genom att stifta för tiden radikala lagar som bättrade bönders och borgares situation på bekostnad av kyrka och adel. Det var förvisso inte av ömsinthet detta gjordes utan för att öka kungahusets styrka gentemot de danska stormännen. Det slog fel. Adeln gjorde uppror, störtade honom från tronen 1523 och förstörde lagböckerna. Samma år blev Gustav Vasa svensk kung och klev ur Kalmarunionen. Kristian försökte återta makten på 1530-talet men detta sprack. Han avsade sig alla anspråk på tronen 1546 och tillbringade återstoden av sitt liv i husarrest.

Men det är att gå händelserna i förväg. Furste av Norden är ett adekvat namn på boken. Sverige var inte riktigt uppfunnet, alla länder i unionen led av maktspelet mellan kungar, biskopar och adelsmän. Det var i denna politiska miljö den ambitiöse och intelligente Kristian II tvingades verka och Peterson gör sitt bästa – och lyckas – att förmedla en bild av honom som en sammansatt människa och den bilden skiljer sig från den som skrivits av svenskpatriotiska historiker.  Visst var han hänsynslös och beräknande när han ansåg detta nödvändigt men enligt Petersson var han också en vek och djupt religiös människa som ville styra utifrån god vilja och kunskap.

Detta är hans yrkesmässiga levnadsskildring men Petersson (född 1985) beskriver också hans barndom och ungdom, de militära och byråkratiska studierna, kärlekslivet (han älskade verkligen Dyveke Sigbritsdatter men gifte sig med den habsburgska prinsessan Elisabet) och vantrivseln mot slutet i den bekväma men trots allt fängelseliknande husarresten,

Angående Stockholms blodbad, som på något sätt innebar slutet för medeltiden och höjdarna inom Stureätterna.  menar författaren att all skuld inte ska läggas på Kristian. Han pekar ut den svenske biskopen Gustav Trolle som minst lika skyldig.

Det är inte ofta man får läsa historiska biografier som är skrivna på så vacker och målande prosa som i historikern Erik Petersons Furste av Norden. Hans intressanta utviktningar är ännu mer grädde på moset. Det är populärhistoria av högsta halt och han kan sitt Norden och maktspelet där under olika epoker. Tidigare har han utkommit med böckerna Den skoningslöse: En biografi över Karl IX (2008), Vicekungen (2009) om Per Brahe och Maktspelerskan: Drottning Kristinas revolt (2011).

PER MAGNUSSON

Erik Petersson

Erik Petersson. Foto Gabriella Eriksson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22