FURIA

Mar 29th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Recension

Omslag till GuriaAv Nils Mohlin
Recito Förlag 2013
ISBN 978-91-7517-351-1, 322 sid

Det här är faktiskt en riktigt spännande spänningsroman. Den utspelar sig i Sverige, Tyskland och Spanien och har mitt i allt det spännande ett stort och för all del ganska vanligt fel: den gapar över för mycket. Här finns ekonomiskt brottsliga pedofiler med nazikopplingar som inte drar sig för att mörda när det passar och givetvis finns det en gåtfull och ond man som sitter och drar i alla trådar. Dessutom figurerar öststatsmaffior ihop med sin sicilianska motsvarighet förutom svenska motorcykelanknutna gangsterorganisationer som Black Cobra.

Nils MohlinDet handlar alltså om en uppsjö fasansfulla förbrytelser som journalisten och kriminologen Jose Maria Ozábal ser som sin uppgift att undersöka.

Och det går undan när Mohlin skriver, så snabbt att man inte hinner tänka efter medan man slussas mellan de olika platserna, får brottstycken av förklaringar serverade liksom lokaliteter beskrivna. Författaren kan sina platser och dofter och han är detaljrik även när det gäller annat.

Visst, det är spännande men det kan inte hjälpas att man känner en viss övermättnad när läskigheter staplas på varandra. Han kan dessutom en hel del om rättsmedicinares och polisteknikers arbete.

Nils Mohlin är en talangfull skribent, den saken är klar. Av de drygt 300 sidor som den här romanen innehåller skulle han lätt ha kunnat få ihop tre romaner som kanske blivit lika spännande men dessutom skapat lite mer eftertanke.

Mohlin är konstnär i botten. På senare tid har han haft en årlig utställning i Kungsträdgården i Stockholm.

Jag antar att en otålig man som Mohlin har nya böcker på gång. Det är verk som jag gärna läser, men önskar ett lite lugnare tempo.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22