FUNDAMENTALISTERNAS KAMP

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Tariq Ali
The Clash of Fundamentalisms 2003
Översatt av Gunnar Sandin
Ordfront 2003

Alis bok är när detta skrivs en av de mest kontroversiella böckerna i England. Inte att undra på – författaren säger att Bush menar att Bin-Laden är en förfärlig fundamentalist men glömmer att berätta att han är likadan själv. Utgångspunkten är händelserna i USA 11 september 2001, då stora delar av västvärlden förfasade sig medan andra delar av samma värld gladdes över att imperialisterna i Nordamerika fick en rejäl knäpp på näsan. Fler oskyldiga har dödats i de länder dit USA:s hämnd nått än de som fick sätta livet till på Manhattan.

Ali är född i Pakistan och är känd politiker i England sedan 60-talet och senare gjort sig bekant som författare, filmare och redaktör för tidskrifter. Han skriver här att USA har militär närvaro i 120 av FN:s 189 medlemsstater och an detta är en djupare orsak till hat mot detta land än något annat. Det handlar inte om krig mellan islam och andra religioner men har framställts som ett sådant. Båda sidor kastar fram groteska anklagelser, massmedia fylls med desinformation och fiendebilder.

Den andra sidans argument har svårt att nå fram. Därför är detta en viktig bok för den som vill ta reda på vad andra än USA och Storbritannien anser.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22