FULLMÅNE

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av Antonio Muños Molina
Plenilunio 1977
Översatt av Sofia von Malmborg
Atlantis 1999

Spanjoren Molinas nya bok är till skillnad från de två tidigare som getts ut i Sverige en polisroman med alla de ingredienser som därtill hör. Den handlar om en kommissarie i utförsbacken som får lämna sin tjänst i Bilbao och hamnar i en liten stad i Andalusien. Där lustmördas en liten flicka, hon hittas i en park och kommissarien får leda utredningen.
Det märkligaste med polismannen är att han tycks vara tankeläsare. På något underligt vis ”vet” han vad flickan tänkte i mordögonblicket. Det är en av de fadäser man mer än gärna ha överseende med, för här får man inblick i hur spansk polis (de är inte ett dugg piggare eller mindre luggslitna än sina svenska romankolleger) fungerar, hur de sliter med sina grå celler och till sist tar reda på vem som låg bakom brottet.
Det intressantaste är miljön. Det är ju inte alltför ofta man får läsa polisromaner från Iberiska halvön. Åtminstone inte sådana som är skrivna utan ögonen lyfta mot den superseriösa parnassen.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22