FRUSET ÖGONBLICK

Mar 27th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Fruset ögonblickAv Camilla Ceder
Inläst av Katarina Ewerlöf (16 CD, cirka 17 tim)
Bonnier Audio 2009

Camillorna sätter avtryck i genren svenska kriminalromaner. Efter Läckberg visar sig Ceder vara en riktigt driven skribent – trots att hon är debutant. Båda håller dessutom till på västkusten. Att Ceder är kurator skiner igenom i hennes sätt att skriva.

Camilla CederHistorien om de mordfall som kriminalkommissarie Christian Tell och hans grupp vid våldsroteln i Göteborg får att utreda är väl konstruerad. Dessutom är gruppmedlemmarna väl skildrade, inte minst Tells förhållande till sin cancersjuka kvinnliga chef. De små slitningar, men även vänskapsbanden, som finns mellan poliserna bidrar faktiskt till spänningen. Tell är egentligen ingen älskvärd person men han är en någorlunda duglig polis, även om han går till sängs med ett vittne, en presumtiv journalist, sedan man hittat en man brutalt dödad utanför en bilverkstad.

Bakgrunden till morden serveras i tillbakablickar och det dröjer innan läsaren får hela historien klar för sig. Man får veta en hel del om de agerande personagernas tankar om dödsångest, kärlek, ungdomsförvillelser och själarnas obotliga ensamhet, något som Ceder beskriver med stark inlevelse som gör att romanpersonerna får kött och blod. Det är en imponerande genredebut.

Katarina EwerlöfKatarina Ewerlöfs insats är också imponerande. Där det behövs skådespeleri ser hon till att det blir skådespeleri Under lyssningen kom jag på mig själv att undra om inte texten skulle ha känts plattare med en inläsare som är mindre driven.

KJELL E. GENBERG

Den tryckta boken recenserade förra året: http://www.dast.nu/recension/fruset-ogonblick

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22