FRUSET ÖGONBLICK

Feb 16th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Fruset ögonblick

Av Camilla Ceder
Wahlström & Widstrand 2009

På baksidan står det om ett ”Sverige bortom allfarvägarna”. Och så är det kanske, men det ligger i alla fall inte långt från Göteborg.

Det är också trakter jag en gång kände ganska väl, några mil inåt Västergötland från Göteborg, där jag tillbringade många somrar och där släkten hade sommarstugor just där den här debutboken utspelar sig.

Det är en deckare, en polisroman, en kärlekshistoria, en berättelse om psykiskt sköra och utsatta människor och en socialroman. Ändå är det inte för mycket.

camilla ceder

Det år en debut, och en mycket mogen debut. Camilla Ceder presenteras som utbildad inom socialt arbete och psykoterapi, och det märks. Men inte i något nedsättande avseende.

En man hittas mördad, skjuten och sedan överkörd. Det sedvanliga arbetet för poliserna dras igång, men också en ung kvinna som bor i närheten börjar ana något. Senare, inte i närheten, hittas ytterligare en man skjuten och överkörd, av samma sorts bil men inte samma bil. Flera polisdistrikt får samarbeta, men det tycks ändå inte finnas något som bilder samman de båda dödade männen.

Vi läsare anar dock något, för parallellt med nutid får vi också veta vad som hände över tio år tidigare. När gåtan närmar sig sin lösning och gärningsmannen är fast inträffar ytterligare ett mord…

Det är en polis, och den unga kvinnan, som är huvudpersoner, men också andra poliser. Detta är ju en deckare i formen, och spännande i hur mordgåtorna ska lösas, men här finns också spänningen mellan de olika personerna, yrkesmässigt och känslomässigt.

Deckarens möjlighet att spegla samhällsproblem finns också här, och man kan ana socialarbetarens vilja att beskriva en verklighet vi helst inte vill se.

Läs den!

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22