FRUSET OFFER

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Giles Blunt
Forty Words For Sorrow 2000
Översatt av Lars Gyllenhak
Albert Bonniers 2003

Denna mardrömslika mordhistoria utspelas i en liten stad i norra Kanada, där inom en ganska kort tidsrymd fyra tonåringar försvinner spårlöst. Polisen kommer ingenvart och man ser ingen lösning på det hela. Men det finns en man som inte ger upp och det är kriminalaren Cardinal, som med en bulldogs envishet börjar nysta i denna härva, som till en början helt tycks sakna spår. Han har fått sparken från mordroteln när man äntligen träffar på kvarlevorna efter en av de försvunna, en 13-årig pojke. Man hittar även en inspelad tape i samband med fyndet och får då upp ögonen för att man står inför något helt fruktansvärt.

Cardinal, som jobbar ihop med en kvinnlig kollega har svåra samvetskval eftersom han gjort något en polis inte får göra. Han har begått en brottslig handling. Kan det dock eventuellt finnas skäl till vad han gjort? Själv tycker han det inte. Eller? Hans härliga poliskompis som jobbar ihop med honom har även fått till uppgift att göra en komplett utredning på Cardinal, vilket han inte vet något om, men kanske anar.

Att det är en av de kusligaste mördare en läsare här ställs inför står helt klart efter bara några kapitel och den fortsatta läsningen är inget för svaga nerver eller så kallade kräsmagade. Att en kollega som Jonathan Kellerman uttalat sig mycket positivt om denna isande mordhistoria förvånar mig inte. Han sparar ju sannerligen inte på några effekter i sina deckare.

Hur som helst är min personliga uppfattning den att visst har vi en lysande berättelse mellan de hårda pärmarna, men nog kunde man ha sparat lite på detaljerna vad gäller utförandet av de sinnessjuka morden.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22