FRUKTANS TID

Oct 21st, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Fruktans tidAv Set Mattsson
Historiska Media, 2014
ISBN 978-91-87031-33-5, 395 sidor

Med denna bok avslutas Set Mattssons trilogi (Ondskans pris 2012 och Svekets offer året därpå) om kriminalöverkonstapel Douglas Palm som verkar i efterkrigstiden i 1940-talets Malmö. Tre år har gått sedan Nazityskland besegrades men fortfarande ligger ett brunskimrande täcke över vissa delar av Skåne. I slutet av man 1948 hittas en svårt förruttnad, mördad kvinna i en lagerlokal som är tömd både på innehåll och ledtrådar. Medan Palm försöker leta sig fram genom gåtan skjuter sig en kollega på sitt arbetsrum och han tvingas utreda den saken också.

Naturligtvis hittar kriminalöverkonstapeln en koppling mellan fallen och till den märkliga period som följde efter kriget. Det finns en dold nazism lite här och där, inte minst bland bondebefolkningen. Hos en sådan odalman i närheten av Sjöbo huseras en tysk nazist och hans fru medan de väntar på vidare transport till den svenska huvudstaden innan de via en advokat ska smugglas till Sydamerika. I just den trakten var avsikten att bygga ett koncentrationsläger att användas efter det tänkta maktskiftet. Och det är kanske inte för sent att vända vinden – österifrån hotar ju Sovjetunionen och kommunismen.

Set MattssonDet är en stillsamt och lågmält berättad polisroman som dock får en häftigare klimax. Innan den kommer får man följa med Palm, polissystern Sara och tidningsmannen Jonnervik genom den lilla skånska storstaden med dess kaserner och stenlagda gator där spårvagnens klocka ekar. Polisarbetet är trovärdigt skildrat liksom miljöerna där människorna rör sig och Palms vånda inför sina tidigare misstag ger lite hugg i hjärtat.

I berättelsen finns också en sorgsen underton, inte minst i historien om en fattig ensamstående mor. I allt en gediget sammansatt roman.

KARL HJELM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22