FRUKTA DET DU BEGÄR

Nov 16th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Frukta det du begärAv Jo Spain
Beneath the Surface, 2016
Översättning Kjell Waltman
Modernista, 2020
ISBN 978-91-7893-431-7, inbunden, 400 sidor

När Förlåt oss våra synder utnämndes till bästa deckare förra året av DN:s Lotta Olsson hade irländska Jo Spain skrivit en roman om mordfall kopplade till katolska kyrkan och nunnekloster på Irland. Denna höst kom andra boken i hennes aviserade trilogi: Frukta det du begär heter den (en inte helt lyckad titel kanske). Här utspelar sig dramatiken bland politiker – en sfär som tycks ha en förmåga att krångla till arbetet för poliser oavsett vilket land det gäller.

Tom Reynolds och hans team av poliser fortsätter att lösa mordgåtor på Irland. En ung sakkunnig dödas en kväll i Leinster House, Dublin, där parlamentet är beläget. Samtidigt pågår ett välbesökt galaevenemang inte så väldigt många meter ifrån den korridor i källaren där den mördade snart påträffas död. Det vimlade av människor i området denna fredagkväll. Ryan Finnegan, mordoffret, hade just återkommit till jobbet efter en lång sjukskrivning. En svår trafikolycka ett halvår tidigare hade skakat hans unga familj. Finnegan arbetade nära regeringens miljöminister, Aidan Blake, som beskrivs som man med ambitioner att bli nästa partiledare. Ambitioner som han delar med sin fru som också är på plats, för att hon är arrangör till den samtidiga gala som samlar in pengar för barns behov. I vimlet i Leinster House finns denna fredagkväll parlamentariker, anställda, företagare mfl mfl. Lätt att se hur kinkigt det kan vara för polisen att navigera bland mer eller mindre berusade vimlande gästers vittnesmål.

Maktspel och intriger mellan ministrar, företagare, väljare och miljöaktivister tycks pågå och skapa svårigheter för exempelvis polisen att nysta i vem som känner vem och vem som är beroende av vem. Politiskt handlar det om ett lagförslag som är nära ett beslut och för väljarna handlar det om företag som satsar pengar på att utvinna gas utanför Irlands västkust med miljökonsekvenser och om Irland slutligen får någon glädje av de satsningarna.

I denna bok berättar Jo Spain om poliser som människor med liv som är minst lika intressanta som de politiker och företagare som de måste utreda för att förstå vem som gjort vad. Dessutom gestaltar hon spaningar och samtal mellan människor som må ha egenheter men de är i stort sett fria från de divalater som kommit att prägla många fiktiva polisarbetsplatser. Och tur är väl det för det blir intressant att möta de här poliserna igen i den avslutande boken i trilogin. Trilogin kom i rask takt i original för inte så länge sedan: With our Blessing 2015, Beneath the Surface 2016 och Sleeping Beauties år 2017 – den tredje kommer nog på svenska snart den också.

BIRGITTA NEY

Jo Spain

Jo Spain. Foto Isobel Spain

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22