FROSTNÄTTER

Jun 23rd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till FrostnätterAv Arnaldur Indriðason
Harðskafi 2007
Översättning av Ylva Hellerud
Inläst av Pale Olofsson (9 CD, ca 11 tim)
Norstedts 2009

Detta är Arnaldur Indriðasons åttonde kriminalroman med kriminalaren Erlendur Sveinsson som huvudperson. Den kretsar kring ett ”självmord” som givetvis visar sig vara något helt annat och om två gamla försvinnanden. Båda fallen får sin lösning, men ingen av lösningarna är av den är av den arten att man med en belåten suck lutar sig tillbaka och förstår att rättvisa är skipad.

Arnaldur IndridasonMen brotten är inte det huvudsakliga. I stället för Indriðason i självmordsfallet en diskussion om döden och det eventuella livet efter detta med hjälp av besök hos medier och en gammal historia om hur ett gäng medicinstudenter ”avlivade” en kamrat och därefter väckte honom till liv igen.

Försvinnandena tär på Erlendur. Som barn tog hans far med honom och hans bror ut på fjället där de  överraskades av en snöstorm som gjorde att brodern blev kvar och aldrig återfanns, en händelse som han aldrig kan glömma och få någon ro ifrån.

Det här är en roman i långsamt tempo. Erlendur bestämmer sig för att söka sig fram till sanningen som han tror finns dold i trakterna kring Thingvellir, plansen där en kvinna hittades hängd i sommarstugan. Trots att inget speciellt händer på länge håller författaren spänningen uppe genom sina beskrivningar av människor, både udda och mer normala, som kretsar kring fallen och hans egen familj.

Det som känns mest gripande är hans förhållande till den gamle änkeman som är den ende som finns kvar sedan hans son obegripligt försvann för många år sedan. Det visar sig vara en tragisk händelse som ändar i ytterligare tragik för Erlendur.

Det enda irritationsmomentet är uppläsaren Pale Olofsson, vars oroliga, smått hackiga läsning. Drar ner helhetsintrycket. Fast han är duktig på att uttala de exotiska namnen på isländska människor och platser.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22