FROST

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Roy Jacobsen
Frost 2003
Översatt av Staffan Söderblom
Norstedts 2004

För fem år sedan kom samme författares roman Ismael ut i Sverige. Det var en subtil kriminalroman. Både före och efter den är norske Jacobsen publicerad på svenska och nu har han kommit med en tjock pojkbok om vikingaepoken och en brytningstid i både Norge och Island. Huvudpersonen heter Gest, en till växten mycket liten pojke (han döptes till Torgest, men var så småväxt att förledet togs bort) som är kristen men ändå sitter fast i hednatron med dess blodiga värderingar.

Ändå är han en man med samvete, en som inte vill men tydligen måste utkräva hämnd för oförrätter. En del av berättelsen tycks härstamma ur Njals saga och Jacobsens stil ligger långt från Frans G. Bengtsson romaner om Röde Orm fast tiden är nästan densamma. Gest upplever också äventyr, men de är betydligt mer behärskade och allvarligt menade.

Det är en i alla avseenden mångsidig bok där författaren genom sin huvudperson ställer moralfrågor till senare tiders människor. Samtidigt skriver Jacobsen storslagen epik. Man behöver inte ha barnasinnet i behåll för att tycka om den här pojkboken.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22