FRITZ THE CAT

Sep 8th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Fritz the Cat

Av Robert Crumb
Fritz the Cat 1959
Översatt av Andreas Palmær
Textad av Fabian Göransson
Färglagd av Per Åhlin
Efterord Matt Groening
Karneval Förlag 2008

Jag läste en av de första utgåvorna av Robert Crumbs Fritz the Cat (och undrade varför den inte hette Katten Fritz, ty på den tiden brukade titlar översättas)  och hade stor glädje av den utan att ha händerna på täcket. Sen kom porrboomen och 1972 gjorde Ralph Bakshi en ganska medioker filmversion som fick moralpredikanterna att gå i taket.

Nu har denna serie nyöversatts och i albumet finns dessutom en katthistoria från 1961.
Jag hade nästan lika roligt åt historien om kåte Fritz som blir superstjärna och mördas med ishacka (som LeoTrotskij) av en struts som heter Andrea. I övrigt hinner han med att vara förebild till Forrest Gump genom att varta CIA-agent, vagabond, socialfall, trollkarl och terrorist. Största skillnaden är att Fritz är framgångsrik kvinnojägare.

Robert Crumb

Robert Crumb föddes i Philadelphia den 30 augusti 1943. Tillsammans med sin storebror, seriefantasten Charles, tecknade han serier på brorsans manus. I övrigt kände han sig utesluten från skolkamraternas gemenskap och det lär ha präglat de historier han sedermera förvandlade till tecknade serier.

Han var katolik och mycket religiös fram till dess han fyllde 16 och det är möjligen den bakgrunden som fått honom att nu teckna en version av Gamla testamentet.

Tills dess denna mustiga berättelse kommer ut nöjer jag mig gärna med att garva åt kattens äventyr.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22