FRITAGNING

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Tom Clancy och Steve Pieczenic
Tom Clancy’s Op-Center: Acts of War, 1999
Översatt av Nils Larsson
Bra Böcker 2002

Det här är en av de historier som Clancy skriver tillsammans med Pieczenic, och där den viktigaste ”personen” är en amerikansk rullande operativ central – så viktig att den till och med får plats i boktiteln. I den här historien opererar den strategiska krishanteringsbussen på turkiskt område, i samarbete med värdlandets militär. Men dess egentliga uppgift vet endast Pentagon. Nå, i alla fall, bussen råkar oväntat hamna mitt i en stor kurdisk vedergällningsaktion – och blir tillfångatagen eller gisslan, vilket man vill. Hur ska dess ovärderliga tekniska apparatur och mänskliga personal, den ordningen gäller, kunna räddas?

Tom Clancy är ojämn. Jag har läst någon Op-centerhistoria förut, och den var långtifrån bra. Den här är mycket bättre. Författarparet har läst på om kurdernas ”frihetskrig” mot Turkiet och andra stater i området, skildrar och använder det trovärdigt. Clancys stundom kryddiga dialog förhöjer värdet. Boken är dessutom spännande. Nils Larssons översättning är OK.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22