FRIPASSAGERAREN

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Robert Hough
The Stowaway 2004
Översatt av Ulla Danielsson
Natur och Kultur 2006

Torontobon Robert Houghs prisbelönta debutroman Tigertämjerskans bekännelser kom ut på svenska 2005. Nu ligger hans senaste roman på bokhandelsdiskarna. Fripassageraren heter den, bygger på en sann historia och handlar om några fasansfulla händelser till sjöss.

Mitt ute på Atlanten upptäcks två rumänska fripassagerare på containerföretaget Maersk Dubai. Ingen begriper deras språk men alla förstår att de ber för sina liv. Till besättningens fasa dumpas de på en flotte i havet enligt fartygsbefälets order. Omedelbart sugs de ner under fartygets köl. Några veckor senare upptäcker båtsmannen Miguel en ny fripassagerare. Miguel ställs inför valet att lyda order eller sätta sitt eget liv på spel för att rädda någon annans.

Boken är aktuell med de inslag från TV, Pärleporten, som skildrar afrikaners mer eller mindre omöjliga försök i mer eller mindre lämpliga farkoster att nå till exempel Kanarieöarna.

Fripassageraren är en bok som beskriver ett av vår tids stora problem: Flyktingar som tar vilka risker som helst för att finna en tillflykt för ett bättre liv. Deras mod och vilja står utanför allt annat.

Om det är jultröttheten som slagit till vet jag inte, men stundtals kändes den lite seg trots de spänningsmoment som finns i boken.

LENNART HÖGMAN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22