FRIKÄND – FALLET JOY RAHMAN

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Gabriel Stenström
Natur och Kultur 2004

Det här är ett fall som tröskats igenom ganska grundligt i svensk press, men tröskningen började sent: först när Dick Sundewall genomlyste bevisningen mot Rahman i några dokumentärer i TV5 började folk reagera mot att den morddömde fick sin dom på klena bevis.

Jag trodde att jag hängt med i debatten, men Stenströms bok visar hur mycket jag missat. Den börjar på ett mycket intrikat sätt. Först presenteras polisens syn på mordet, och den bevisning som radas upp verkar mycket övertygande. Ända fram mot sidan 30 var jag säker på att Rahman var skyldig (trots att jag visste att han frikänts) men sedan kommer de grävande journalisternas uppgifter.

Det har blivit en spännande redogörelse av fristående människors (och advokaters) kamp mot ett motsträvigt samhälles syn på sin ofelbarhet. Att deras fight lyckades är givetvis en framgång – Rahman är fri och vill ha ordentligt betalt för de åtta år han suttit inne – men den stora frågan blir givetvis denna: hur många andra sitter oskyldigt dömda i svenska fängelser?

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22