FRESCATI Människorna, husen och allt som hände

Dec 1st, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till FrescatiAv Anders Hedin
Carlssons Bokförlag, 2015
ISBN 978-91-7331-690-3, 368 sidor

Förlaget ställer på baksidan frågan om det verkligen finns någon okänd del av Stockholm och svarar på detta genom att peka ut den allra nordligaste delen av norra Djurgården, det område som kallas Frescati.

Kanske är det rätt, men jag tror nog att många svenskar – inte minst stockholmare – har kännedom om stadsdelen. Där ligger ju Bergianska trädgården, Naturhistoriska Riksmuseet och inte minst Stockholms universitet. Det är i alla fall tre platser som jag besökt rätt ofta, inte minst som chaufför åt hustrun och sonen.

Anders HedinMen resten av Frescati är en vit fläck på kartan och det är platser som funkissamhället Ekhagen, Torphagen, Grindtorpet, Ålkistan och övriga platser runt Brunnsviken som får sin historia och geografi penetrerad av författaren Anders Hedin i den stora och innehållsrika boken, Frescati – människorna, husen och allt som hände. Här har kungamätresser (en sådan lyckliggjorde två kungar på raken) bott, sjungit och dansat, grosshandlare frodats och bönder slitit på bönders vis.

Trots min faktiskt ganska minimala anknytning till de platser och människor som boken behandlar väckte Hedins beskrivningar av människor, slott, villor och geografi mycket snabbt mitt intresse. Jag är ingen äkta 08 men huvudstadens brokiga historia har alltid intresserat mig, oavsett inner- eller ytterstad. Gamla tiders förändringar leder fram till nuets glans eller dårskaper.

Författaren och fyrforskaren Anders Hedin växte själv upp i Ekhagen och har tidigare gett ut böcker som Ljus längs kusten, Lysande skärgård, Sveriges sjökartor och Sveriges fyrar. Med denna tjocka bok – det är inget man gärna läser i sängen – har han försäkrat sig om en plats bland våra stockholmsskildrare.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22