FRÅN VERKLIGHETENS STRÄNDER

Oct 9th, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till Från verklighetens stränderAv Anna Williams
Bonniers 2013
ISBN 9789100126810, 645 sid

Hon skrev gigantiska verk som böckerna Tony, Fröknarna von Pahlén och Fattig adel. Den sistnämnda kanske mest självbiografisk. Samtliga handlade om hennes miljö och ursprung. Men hon bröt mot allt det som denna grupp värnade om.

Hon skrev om kvinnans erotik, om frihet och sexuell frigörelse. Hon bröt med sin familj och gifte sig med översättaren och kritikern David Sprengel, som kom att stödja henne i två decennier fram till hennes alltför tidiga död vid 46 års ålder. Hennes föräldrar avskydde honom, vilket var ömsesidigt. Kanske var hon föregångaren till Birgitta Stenberg, den nu mycket aktuella Kerstin Thorvall, Carina Rydberg och vår tids Maja Lundgren i sitt totala utlämnande inte bara av sig själv utan även av andra. Kring henne skapades de så kallade fejderna. Precis som om de övriga nämnda författarna. Hon låg på psykiatriska kliniker gång efter annan. Och hon värderades olika. Allt från att skriva flickböcker till osedlighet. Hon ogillade veckotidningsberättelserna men ville sälja böcker i mångfald och klagade på sin förläggare att de inte marknadsförde hennes böcker tillräckligt. Fejderna skapade publicitet och därmed försäljning.

Det som säkert kommer att bli bestående  av Krusenstjernas böcker är hennes kraftiga engagemang kring kvinnans förtryck och hennes psykologiska gestaltning av människor samt självfallet hennes hämningslösa utlämnande av sig själv och sin familj.

Från verklighetens stränder är inte bara ett praktverk om Krusenstjerna utan ett sakligt och innehållsrikt porträtt av en idag kanske bortglömd författare.

LENNART HÖGMAN

Anna Williams

Anna Williams. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22