FRÅN SICILIEN TILL ROM

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Marco Smedberg
Norstedts 2006

Om Andra världskrigets fälttåg har det skrivits spaltmil både inom och utom pärmar. Denna bok om kriget i Italien 1943-44 är författad av svenske militärhistorikern Marco Smedberg, född 1954 och hans meriter inom det krigiska är goda: han är fil mag, har varit officer i pansartrupperna och generalstaben. Numera är han överstelöjtnant i reserven och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Detta är hans femte bok.

Allt som står i volymen har tidigare varit publicerat någonstans i världen, men det är första gången uppgifterna finns samlat tillgängliga på svenska, skrivna av en människa med svensk mentalitet. Jag har läst flera böcker om kriget i Italien tidigare och i vissa fall retat mig på den chauvinistiska tonen. Den slipper man ifrån här och dessutom är det mesta pedagogiskt uppbyggt. Till och med en gammal vicekorpral fattar vad det handlar om. Dessutom har Smedberg förmågan att berätta så att det känns spännande.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22