FRÅN PRÅM TILL TILJA

Mar 1st, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till Från pråm till tilja Av Håkan Wahlbom och Kjell E. Genberg
Håkan M Wahlbom Förlag, 2017
ISBN 978-91-639-1939-8, 197 sidor

Det började som ett släktforskningsprojekt och slutade som en bok om skådespelaren Nils Wahlbom (1886–1937) och en hel del om vad som hände inom teater- och filmvärlden de fyra första årtiondena i Sverige.

Håkan WahlbomSonen Håkan Wahlbom och hans syster Karin gick på en kurs i släktforskning i början av 1990-talet för att lära sig hur de skulle få veta lite mer om pappa. Efter många års forskning föreligger nu resultaten. 200 sidor under rubriken Från pråm till tilja och med underrubriken ”En berättelse om skådespelaren Nils Wahlbom och hans tid” av Håkan Wahlbom och Kjell E. Genberg.

Hans Wahlbom spelade på sin tid mot i stort sett alla de dåtida storheterna, som Harriet Bosse, Gösta Ekman den äldre, Edvin Adolphson, Edvard Persson och Thor Modéen för att nämna några. Han medverkade i 37 filmer av vilka många ibland visas på TV, så han är inte helt borta ur bilden om man så får säga.

Detta är en värdefull bok, inte minst för dem som är intresserade av det tidiga 1900-talets skådespelarkonst. Boken skulle ha sin givna plats bland referensböckerna i bokhyllan om det inte vore för en påtaglig brist. En bok av den här typen ska helt enkelt ha ett index, så att man lätt kan slå upp personnamn och andra sökord. Det som räddar bokens referensstatus är att den både har litteraturförteckning och filmografi.

Boken är utgiven på Håkan M. Wahlboms Förlag, som tidigare också gett ut Stalingrad – Inringningen och Stalingrad – Fångenskapen av den tyske officeren Horst Zank samt Wahlboms egen De sista veteranerna berättar.

 

BERTIL FALK

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22