FRÅN KALLE BLOMKVIST TILL INTERNETDECKARE

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Lilian och Karl G Fredriksson
Bibliotekstjänst 2004

Barn- och ungdomsdeckarens gyllene epok i Sverige inleddes enligt författarna år 1946 då Astrid Lindgren kom med första boken om Kalle Blomkvist och hans vänner. Om detta och makalöst mycket annat berättar makarna Fredriksson grundligt i en bok som verkligen är ett pionjärarbete eftersom ingen tidigare belyst spänningslitteratur för barn och ungdom ur så många synvinklar.

De har en bred syn på begreppet deckare: i princip är en deckare alla berättelser som på något sätt handlar om våld och brott. Det kan givetvis diskuteras, precis som man kan diskutera om detta skulle kunna gälla vuxenlitteraturen. Men låt gå, det är ändå bara en marginalanmärkning.

Boken är säkert avsedd för skol- och barnbibliotekarier, men även andra som intresserar sig för vad barn läser kan ha nytta och nöje av den. Kanske intressantast för alla icke fackmänniskor är att man får en relativt okänd litteraturhistoria till livs.

HELENA GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22