FRÅN FJÄRRAN LAND DET KOM ETT BUD

Nov 24th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Från fjärran land det kom ett bud

Av Alberto Manguel
News from a foreign country came 1991
Översättning Margareta Eklöf
Ordfront 2009

Det här är ingen deckare. Det är knappast en thriller heller. Det är mera en studie i hur en människa blir en torterare och bödel och det är ingen uppbygglig läsning.

Avstampet sker i en stad på Kanadas västkust, där Ana och hennes en aning udda föräldrar bor. Ana är 10 år, och mycket god vän med hembiträdet/barnflickan Rebecca, som kom till Kanada tillsamman med hennes föräldrar från militärjuntans och dödspatrullernas Argentina på 1980-talet. Rebecca bar på fruktansvärda minnen.

Fadern hade en bakgrund i Algeriet under frihetskriget, en tid när båda sidorna gick till excesser i grymhet. Den franska militärens agerande är ett mörkt kapitel i Frankrikes historia. Att tortera tillfångatagna eller misstänkta motståndare var snarare regel än undantag. Men vem utförde tortyren? Vem tog fram metoderna och prövade dem? Historien kommer fatt torteraren, så mycket kan sägas här.

Alberto Manguel

Det här är Alberto Manguels första skönlitterära bok och den kom ut redan 1991. På svenska finns de betydligt senare verken En historia om läsning (1999), Läsa bilder (2002) och Nattens bibliotek (2007). Författaren växte upp i Buenos Aires, blev kanadensisk medborgare 1982 och bor numera i Frankrike.

Boken kan tyckas gammal – men är den det? Amnestin för militärens brott i Argentina hävdes först 2005. Vi har Balkanhändelserna i gott minne. Guantanamo finns än och det är bara några år sedan bilderna från Abu Ghreib förskräckte världen. Waterboarding användes flitigt redan i den argentinska juntans tortyrkamrar. Det gör faktiskt boken kusligt aktuell än idag.

SVERKER NYMAN

Alberto Manguls webbsida: http://www.atelieraldente.de/manguel/

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22