FRÅN DOKTOR KLIMKES HORISONT

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Håkan Nesser
Bonniers 2005

En lång novell – så kallad novella – är en relativ sällsynthet på dagens bokdiskar. Det gäller nog för alla slags noveller. Håkan Nesser är väl den ende svensk på länge som gett sig på novella-genren med Barins triangel från 1996. Nu återkommer han med tre långa noveller, eller korta romaner, i Från doktor Klimkes horisont, vid sidan av två berättelser i vanligare novellformat.

Det är tänkvärda saker Nesser skriver, inte minst i titelnovellan som handlar om en författare på besök i Venedig där han och hustrun, fotografen, träffar ett par som bestämt sig för att gå i döden tillsammans. Det hela slutar – inte helt oväntat – med en vändning som trots att den är rätt vanlig inom deckarlitteraturen ändå känns ganska fräsch.

Men metatexten är roande och man hittar bland annat en blinkning åt Donna Leon. Ormblomman från Samaria har omskrivits i DAST i samband med att ICA-kuriren publicerade den i ett häfte.

Den kom före Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och är en strålande uppväxt- och kärleksskildring.

I allt Nesser skriver finns en filosofisk botten, om också kringgärdad, och när man läst färdigt händer det att hans symbolik dyker upp i hjärnan och startar tankeverksamhet – något som ibland leder till bokhyllan för omläsning.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22