FRÄMLINGEN I HUSET

May 11th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Främlingen i husetAv Sarah Waters
The Little Stranger 2009
Översatt av Ylva Mörk
Natur & Kultur 2010

Jag var misstänksam mot Sarah Waters efter att ha hört att hon skulle vara en hårdför advokat för lesbisk kärlek. Men så lyssnade jag på talboken Nattvakten som kom på svenska 2006 och fann att mina farhågor var överdrivna. Visserligen förekom kärlek mellan kvinnor i den romanen men i första hand var det en välskriven text om Storbritanniens huvudstad  under andra världskriget och människorna där.

Främlingen i huset utspelas några år senare – mot andra världskrigets slut – och är en märklig men spännande historia i gotisk setting. Det är Waters femte roman sedan debuten med Kyssa sammet, men den här gången har hon en man som huvudperson, läkaren Faraday som kallas till överklassherrgården Hundreds Hall, en kåk omgiven av parker och trädgårdar på landsbygden i Warwickshire. Det är en fastighet i förfall, både inomhus och utomhus, långt ifrån det vackra gods som familjen Ayres införskaffade för 200 år sedan.

I denna miljö har Sarah Waters förlagt en poltergeistbaserad spökhistoria. Sådana brukar vanligtvis handla som sexualitet, men Waters bevisar här att det går att förlägga ett klassdrama i den dramatiken.

Sarah WatersI slutet av kriget känner sig den privilegierade familjen Eyres – mor, son och dotter – hotad. Winston Churchill  röstades bort och ersattes av en Labourregering som genomförde nya reformer. Dessa gjorde arbetarklassen till ”mer värd” än vad den tidigare varit. Ett mer jämlikt samhälle är ingenting för människor av Eyres sort. Ängslan och ångest drabbar människorna innanför de flagnande väggarna. Inte bara dem. Hela Englands överklass drabbades. Staten som den varit tidigare blev ett spökhus..

Främlingen i huset nominerades till Man Booker Prize 2009. Jag kan mycket väl förstå varför.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22