FRÄMLINGARS DOM

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Andrew Taylor
The Judgement of Strangers 1998
Översatt av Mats Hörmark
Forum 2003

”Vi fann Lord Peters stympade kropp tidigt på kvällen tisdagen den 13 augusti 1970”. Så börjar Främlingars dom. Trots att Lord Peter inte alls är vad man tror, får man associationer till Dorothy Sayers och Lord Peter Wimsey. Allt utspelas förstås i en liten engelsk by och där saknas endast Miss Marple för att gåtdeckarens slentrianmässiga 30-talsanda ska vara perfekt – dock är det kring 1970 som historien börjar.

Inga billiga knep sparas när det gäller att skapa spänning. Eller vad sägs om följande som borde vara absolut förbjudet i en bok som vill ge sken av att vara av klass: ”Till följd av att jag tackade ja till deras inbjudan dog två människor medan en hamnade i fängelse och en på sinnessjukhus”. Botten!

Det luktar av bonvax men den hemtrevliga doften förmår inte dränka stanken av lystet, halvruttet gubbkött: ”För ett ögonblick fick den nedgående solen klänningen att verka nästan genomskinlig. Hennes kropp blev mörkare. Jag såg insidan av låren upp till skrevet. Hon kunde lika gärna ha varit utan klänning.”

Dessa skräckexempel är hämtade från början av en bok som fortsätter en 250 meningslösa sidor innan den mynnar ut i ett melodramatiskt epilog där snön faller så vackert utanför sjukhusfönstret medan Döden gör entré och mordiskt handlande förklaras med att personen ifråga ”visat upp sociopatiska drag ända sedan hon var riktigt liten”! Detta skräp har av Svenska Deckarakademin nominerats för Martin Beck Award – det är verkligen betänkligt!

Vill man läsa något bra i denna speciella genre rekommenderas Klagosång över en skald av Michael Innes som kom på svenska 1965.

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22