FRÄMLINGAR PÅ ETT TÅG

Sep 13th, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till Främlingar på ett tågAv Patricia Highsmith
Förord av Henrik Berggren
Strangers on a Train, 1950
Översatt av Hans Ullberg
Modernista, 2015
ISBN 978-91-86021-83-2, 314 sidor

Patricia Highsmith levde mellan 1921 och 1995 och debuterade 1950 med boken som då hette Främlingar på tåg och nu finns i nyöversättning. Därefter kom den lesbiska kärleksromanen Carol 1953 och 1955 den första boken om den talangfulle mister Tom Ripley (som blev hennes publika genombrott) som fick den svenska titeln En man med många talanger. Då fick hon epitetet Mörkrets svarta thrillerdrottning.

Hon har också skrivit en mängd noveller. Under Andra världskriget försörjde hon sig med att skriva seriemanus av det mest patriotiska slag. Huvudpersoner var amerikanska hjältar som slog japaner och tyska nazister sönder och samman. Jag undrar hur det gick ihop med uppgiften att Spanska inbördeskriget gjort henne till både kommunist och pacifist.

Patricia HighsmithI början av sin skrivande karriär hade hon det inte alltför lätt. När hon fått Främlingar på tåg antagen men ännu inte utgivet var hon pank och inte på särskilt gott humör. Då tog hon ett påhugg som extra expedit inne på leksaksavdelningen i ett varuhus i New York. Ja, i USA.

Patricia Highsmith är amerikanska trots att många uppfattar henne som en europeisk författare.  Hon föddes i Fort Worth i Texas och mådde efter utgivningen av debutboken betydligt bättre. Visserligen tog det lite tid innan hon började räknas som en av den amerikanska litteraturens stora författare. Hon hann skriva 22 romaner, de flesta är psykologiska thrillers. Alfred Hitchcock såg kvalitéerna i debutboken Främlingar på tåg och gjorde film av den. Raymond Chandler skrev första manusutkastet till filmen men Hitchcock var tydligen inte nöjd med detta utan överlät till Highsmith att skriva slutmanuskriptet. Flera av böckerna om Tom Ripley filmades också. Wim Wenders gjorde Den amerikanska vännen, René Clement Het sol och britten Anthony Minghella The talented Mr Ripley – som är en remake av Het sol – för att nämna några.

Patricia Highsmith var en rätt excentrisk dam. Hon skrev gärna om sniglar och studerade dem också på nära håll. Det påstås att när hon reste runt i världen smugglade hon med sig sniglar. Hon gömde dem under brösten där tullare sällan tittar annat än när misstanken mot den resandes vandel är stark.

Hon var i Sverige flera gånger för att göra reklam för sina böcker. Detta inbegrep signering i bokhandel, något hon ställde upp på under mild protest, och de som kom för att handla förvånades över att se en så ryktbar författare så vårdslöst klädd. Ibland såg hon ut att ha kommit direkt ur sängen utan att ens kammat sig.

Främlingar på ett tåg, som handlar om hur Guy Haines på ett tåg träffar Bruno Anthony och de börjar prata. Haynes nämner sin otrogna hustru och då kommer Anthony med förslaget att de ska mörda varandras fruar, vilket resulterar i en svindlande psykologisk berättelse.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22