FRAILS CAN BE SO TOUGH

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

By Hank Janson
Telos Classic 2004

Förlaget Telos har verkligen hittat en guldgruva att ösa ur i och med att man publicerat ett antal av pocketbokförfattaren Hank Jansons bästa deckare, som först såg dagens ljus i mitten av 40-talet. Hans böcker har sålts miljontals exemplar och de tidigaste är idag så kallade collectors items inte bara på grund av innehållet utan främst på grund av de bannlysta omslagen. Den här boken ger oss originalomslaget, illustrerat av kände artisten Reginald Heade. När boken kom ut första gången 1951 hade omslaget censurerats bort och ersatt med ett helt alldagligt omslag. Idag, 53 år senare, kan ingen förstå varför detta skedde liksom ett åtal mot Hank Janson, där han blev fälld i domstol.

Hur som helst är det glädjande att själva storyn fortfarande håller och att den trots språket verkligen fängslar läsaren. Den handlar om en man vid namn Lee Shelton, som i tonåren blivit svårt misshandlad av sin styvfar, som också tog livet av hans mor.

Lee beslutar sig för att hämnas och är på väg att lyckas då omständigheterna gör att han råkar bli inblandad i ett kallblodigt mord, tvingas ta en gisslan och slutligen bli åtalad för mordet och kidnappingen.

I ett mycket intressant förord berättar Steve Holland, forskare om så kallad pulplitteratur, att denna deckare är ett typiskt Stockholms-syndromfall, ett uttryck som vi ju vet myntades långt senare, närmare bestämt 1973 vid bankrånet på Norrmalmstorg i Stockholm. Ett tiotal av Jansons bästa deckare finns på förlagets lista.

Adressen är: TELOS PUBL. c/o Beech House, Chapel Lane, Moulton, Cheshire, CW9 8PQ, ENGLAND. Email: orders@telos.co.uk.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22