FOTOGRAFIET

Dec 1st, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till FotografietAv Carina Bergfeldt
Bookmark Förlag, 2015
ISBN 978-91-87441-37-0, 336 sidor

Jag tar mig an Fotografiet av Carina Bergfelt med stort intresse efter att tidigare ha läst hennes omskakande reportagebok Sju dagar kvar att leva, En berättelse om brott och dödsstraff som handlar om den lagliga dödsindustrin i Texas (recension i Dast: http://www.dast.nu/recension/sju-dagar-kvar-att-leva-en-berattelse-om-brott-och-dodsstraff).

Carina BergfeldtBergfeldt debuterade 2012 med deckaren Fadersmord som utspelar sig i Skövde och där journalisten Julia Almliden och polisassistenten Anna Eiler introduceras. I den hittar man likdelar fastfrusna i en sjö och författarens fascination för vatten fortsätter i Fotografiet där man hittar en styckad kropp omslingrad av näckrosstjälkar. Det är en chockartat start på en roman som till del handlar om pressens – i det här fallet Julias – vilja att komma före polisen till brottsplatser, vittnen, anhöriga och misstänkta, allt för den goda storyns skull. Bergfeldt vet en del om detta slag av jakt eftersom hon arbetar på Aftonbladet. Men i romanen finns ytterligare en anledning. Julias far är spårlöst försvunnen så varje oidentifierat lik ger henne nytt hopp och ett återseende och kanske en lösning på försvinnandet. Däremot är möjligheten att lappa ihop familjen, som var trasig redan när fadern förvann, inte så stor.

Anna Eiler har sina egna bekymmer vid sidan av kapplöpningen med journalisterna som vid sidan av sökandet efter samma ledtrådar som polisen också tycks ha övertagit domstolarnas roll. Hon befinner sig i en personligt svår sits som älskarinna åt en gift kollega från huvudstaden men får förtränga det för att sköta jobbet som visar sig innehålla hemligheter från förr som just ingen vill tala om. Övergrepp och sexuellt våld mot kvinnor uppdagas och det tycks finnas en tyst överenskommelse att skydda en viss person.

I de väl uttänkta sidospåren simmar de röda sillarna i lagom stora stim. Det har blivit en rätt tät och snabbt berättad bok. Kanske har dock framgångarna med Fadermord (som sålde stort i Sverige och också blivit en framgång utomlands) och succén med Sju dagar kvar att leva fått förlaget att pressa på författaren att få fram denna bok i tid till höstförsäljningen. Emellanåt tycks hon ha haft bråttom vilket gett brister i gestaltning och viss personteckning. Men i stort sett ska denna roman ha ett gott betyg och om författaren får skrivro i fortsättningen är jag säker på att vi har en ny deckardrottning på gång.

Carina Bergfeldt är uppvuxen i Götene i Skaraborgs län, men bor numera i Stockholm där hon arbetar som  reporter och kolumnist. 2012 fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22