FÖRVÄNTA DIG DET VÄRSTA

Aug 16th, 2015 | By | Category: 2015-08 aug, Recension

Omslag till Forvänta dig det värstaAv Petteri Nuottimäki
Alfabeta, 2015
ISBN 978-91-501-1710-3, inbunden, 301 sidor

För ett par år sedan kom Hallonbåtsflyktingen, som också blev film, om den unge finländaren som ville vara svensk. Boken skrevs av en finländare och tog upp alla tänkbara fördomar om finnar och svenskar.

Förra året var den mest sedda finska filmen Kverulanten om den gamle småbonden som på grund av benbrott måste bo hos sonen i Helsingfors. Också här vädrades vad som är det ”typiskt” finska kynnet. (En rolig film gick på Folkets bio, så vi får hoppas på TV.)

Petteri Nuottimäki Och här: en finlandsfödd författare, uppväxt och bosatt i Sverige, som skriver en historia om en finsk familj som flyttar till Sverige. Där ena sonen blir författare…

Redan på omslaget står det ”En hejdlös skröna…” så textens dokumentära prägel, med fotnoter och författarens påpekanden om att vissa detaljer inte är helt säkra, gör att läsaren redan från början inte räknar med att det som skildras verkligen hänt.

Tyvärr, skulle man kunna säga, för t ex familjefaderns affärsidé borde vara en verklig framgångssaga.

Det är alltså en humoristisk berättelse där mycket handlar om det typiskt svenska och finska. Men grundhistorien är enkel: en familjehistoria med fadern i centrum. Den börjar redan 1939, i vinterkriget, när fadern bara är en yngling som inkallas i kriget och får förmaningar av sin far att inte apa sig och spela hjälte, för sådant passar inte familjen.

Huvuddelen utspelar sig dock i Borås. Affärerna går bra men när fadern inser att han inte har långt kvar ger han sina tre barn 100.000 kr var. Den som förvaltar sina bäst och visar affärssinne ska överta familjeföretaget.

Mer ska inte berättas. En skröna alltså, välskriven, med flyt och läsaren hela tiden undrande hur i hela världen detta ska sluta.

Detta är författarens debutroman, men ovan att skriva är han inte med tre böcker tidigare och verksam som manusförfattare till film och som serietecknare.

Att boken fått bidrag från två kulturfonder är roligt, men nog borde den kunna sälja bra utan den stöttan. Köp den!

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22