FÖRVANDLERSKAN

Feb 14th, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till FörvandlerskanAv Charlotta Larsson
Forum, 2014
ISBN 978-91-37-14258-6, 204 sidor

Den här romanen handlar om två flickor eller två kvinnor, Vera och Paula. Deras mammor försvinner spårlöst. Mammorna har jobbat intensivt ihop. Men med vad? De har inte haft tid för sina döttrar.

Tretton år senare har Vera lämnat barndomens Wien och flyttat till Paris. Hon är gravid och bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt mamman. Hon reser till Sverige och träffar Paula. Tillsammans åker de till det hus där de oftast vistats i Sverige – vid Hägersjön.

Vera får fatt i ett dokument som visar en grupp kvinnor vid ett seminarium. De börjar söka, sakta men säkert, och finner att mammorna med all säkerhet rest till Sankt Petersburg. De kommer dit och i rasande fart får de ta del av en en märklig, mycket märklig historia.

Vem är Charlotta Larsson? Hon är född 1972, har studerat statsvetenskap i Stockholm, journalistik i London och kreativt skrivande i Oxford. Hon bor numera i Wien.

Det här är hennes debutbok. Sällan har jag läst ett debutverk så stilsäkert och språkligt moget. Det har inget med författarens ålder att göra. Har läst sextioåringars alster som språkligt fortfarande vandrar i tonåringens utkanter.

Det här är en allmängiltig bok som kan tilltala alla åldersgrupper oavsett intressen. Det är helt enkelt om bok om livet. Den är spännande. Skriven i ett tempo stundtals som vore det en kriminalroman med litterära kvaliteter.

Det är bara att vänta på och se fram emot nästa roman av Charlotta Larsson.

LENNART HÖGMAN

Charlotta Larsson

Charlotta Larsson. Foto Helén Karlsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22