FÖRTIDA DÖD

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av Fred och Jan Yager
Untimely Death 1998
Översatt av Inger Eriksson
Kentaur 2000

Av de kanske tre dussin “thrillers” jag recenserat de senaste fyra fem åren har säkert hälften visat sig handla om psykopater. Särskilt gäller det de amerikanska, massproducerade böckerna, som är hantverksmässigt väldigt skickliga men liknar varandra så pass mycket att man skulle kunna tro att de var tillverkade i samma fabrik. Grundmallen är seriemord som är skickligt maskerade av en beräknande och överintelligent psykopat som lurar alla poliser men är hjälplös inför sina egna drifter och till sist också inför den ännu listigare amatörpolisen, gärna kvinna och gärna “nästa offer”.

En del av dessa välskrivna och slätstrukna thrillers kommer till och med ut i pocket. Den “turen” tror jag inte att lilla Kentaur har med Förtida död av äkta paret Yager, Fred och Jan. Det är, antar jag, hustru Jan, som är kriminolog, som stått för tänket och Fred, som är screenwriter och van att bearbeta andras texter, som ordnat formen. Hela handlingen tilldrar sig på ett universitet och huvudpersonerna är sociologer och/eller kriminologer.

Offren, mördaren/mördarna, det tilltänkta nästa offret (?) tillika hjältinnan Kimberly Stone.

Det enda Yagers egentligen misslyckas med är att hålla spänningen vid liv vad beträffar motivet/motiven. En van deckarläsare har tillräckligt med antydningar före sidan 200 och boken avslutas på sidan 230.

Inger Eriksson har översatt ganska förtjänstfullt och förlaget har åstadkommit en riktigt snygg bok.

CHRISTER B JOHANSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22